به گزارش خبرنگار مهر، انتشارات ندای تاریخ کتاب «تاریخ مختصر میان رودان: از بینالنهرین باستان تا عراق امروز» نوشته هانس یورگ نیسن و پیتر هاینه و ترجمه کامیار عبدی، را با شمارگان ۵۰۰ نسخه، ۲۳۳ صفحه و بهای ۶۵,۰۰۰ تومان منتشر کرد.
بینالنهرین، حوزه آبگیر دو رودخانۀ باشکوه دجله و فرات، به لحاظ زیستمحیط منحصر به فرد و پوشش گیاهی و جانوری خاص خود نخستین منطقه در جهان بود که تحولاتی بنیادین در تاریخ بشر چون اهلیسازی گیاهان، آغاز کشاورزی و اهلیسازی جانوران و آغاز دامپروری در آن رخ داده تحولات آتی در بینالنهرین، چون روستانشینی، شهرنشینی و شکلگیری حکومت و تمدن ساختار جامعه بشری را به کل دگرگون کرد.
پس از آن، زنجیرهای از حکومتهای منطقهای و فرامنطقهای به مرکزیت بینالنهرین به سرزمینهای اطراف گسترش یافت، اما دیری نپایید که الگویی که بینالنهرینیها بنیان نهاده بودند از سوی همسایگانشان اقتباس و در مقیاسی گستردهتر بهکار گرفته شد. یکی از این همسایگان ایرانیان بودند که بیش از یکهزاره (از ابتدای دوره هخامنشیان تا پایان دوره ساسانیان) بینالنهرین را به قلمروی خود افزودند و از پتانسیلهای عظیم آن بهره جستند.
در ادامه با ورود اسلام، بینالنهرین که رفته رفته به عراق تغییر نام داده بود، به جایگاه مرکزی خود ادامه داد و نشیمنگاه خلفای اموی و عباسی شد. با ظهور قدرت بزرگ دیگری در آناتولی در شمال، عراق چند قرن از ولایات خلافت عثمانی بود، تا آغاز عصر جدید که قدرتهای استعماری اروپایی دو کشور عراق و سوریه را از آن تراشیدند. کشور عراق که در سال ۱۹۲۳ به عرصه جهانی گام نهاد تاریخی خونبار دارد که از یک انقلاب، چندین جنگ خارجی و داخلی تشکیل میشود. بههنگام انتشار این کتاب مدتی است که عراق طعم آرامش را تا قدری چشیده و باستانشناسان بهسوی شناخت بیشتر و بهتر پیشینه شکوهمند آن روی آوردهاند.
پیتر هاینه (Petre Heine) یکی از نویسندگان این کتاب، از برجستهترین اسلامشناسان آلمانی است که در دوران علم آموزشیاش در رشتههای فلسفه و مردم شناسی نیز تحصیل کرده است. او به عنوان استاد دانشگاه «هومبولت» برلین بازنشسته شد. یکی از مهمترین کتابهای او «مقدمهای بر اسلامشناسی» نام دارد که منبع درسی در دانشگاههای آلمان است.
نظر شما